Vaak krijgen we de vraag “Wat train je met crosstrainer?”. En dat is een bijzonder goede vraag, want in vergelijking met andere cardio apparaten activeer je heel wat meer spieren dan je misschien oorspronkelijk dacht.
Een crosstrainer is dus niet enkel een goed cardio apparaat maar ook een goed apparaat om extra spieren mee te kweken.
Veel mensen stellen ook wel eens de vraag “welke spieren train je met fietsen?” om te weten te komen welke spieren je activeert op een crosstrainer. Maar er zijn heel wat verschillen tussen een crosstrainer beweging en de bewegingen die je maakt op een fiets maakt. Hieronder lijsten we op welke spieren je traint met een crosstrainer (en dus niet hetzelfde als de originele fietsbeweging).
1. Bilspieren
De meeste logische spieren in je lichaam die je traint tijdens een workout op je crosstrainer zijn uiteraard je bilspieren. Je bilspieren alsook je benen moeten constant druk zetten om het apparaat te doen bewegen.
Je strekt namelijk telkens opnieuw je benen op om ze vervolgens weer in te trekken. Zowel je bovenbeen, hamstring als de spieren in je kuiten worden hierbij aan het werk gezet. Je bilspieren krijgen het hierbij wat minder te verduren maar worden dus wel nog steeds getraind.
Ga je achterwaarts gaan fietsen, dan zullen je bilspieren meer werk te verduren krijgen. Het is dus zeer voordelig om af en toe af te wisselen tussen voorwaarts- en achterwaarts te fietsen.
Bovendien is een training op een crosstrainer ook voordelig om cellulitis te verminderen.
2. Armspieren
Wat betreft je armspieren ga je zowel je biceps als triceps aan het werk zetten. Hoe zwaar je het maakt voor deze spieren is wat afhankelijk van hoe je zelf beslist om te trainen.
Kies je er voor om met je armen hard aan de handvaten te trekken/duwen, dan zul je je biceps en triceps uiteraard meer trainen dan wanneer je de kracht voornamelijk uit je benen probeert te halen.
Als je een loopband vergelijkt met een crosstrainer, dan train je dus meer spieren op de crosstrainer. Je armen zullen namelijk ook werk moeten verrichten als je de handvaten gebruikt.
3. Schouders
Bij dezelfde beweging die je met je bovenlichaam maakt om de handvaten te duwen en te trekken, train je ook je schouders.
Na een zware training waarbij je vooral je bovenlichaam aan het werk hebt gezet, is het dus ook normaal dat je ’s anderendaags en misschien zelfs meerdere dagen nadien, spierpijn voelt in spieren in je bovenlichaam.
4. Rugspieren
Je rugspieren moeten ook wat arbeid verrichten tijdens een workout. Door de voorwaartse en achterwaartse beweging van de hendels moeten je rugspieren er voor zorgen dat je steeds stabiel blijft staan.
Een handige manier dus om ook die spiergroep te stimuleren!
5. Buikspieren
In ons bericht over crosstrainer buikspieren hebben we het hier al uitgebreid over gehad. De crosstrainer is een uiterst handig apparaat om je buikspieren te verstevigen.
En betere buikspieren zorgen ervoor dat je uiteindelijk minder snel rugpijn zult krijgen bij bijvoorbeeld lang rechtstaan.
Het kan dus echt wel de moeite lonen om tijdens je crosstrainer workout tussendoor wat extra buikspieroefeningen te doen om je buikspieren nog meer te verstevigen en een betere houding aan te leren nemen.
Het grote voordeel van zoveel spiergroepen tegelijkertijd te activeren
Doordat je zoveel spieren traint én de crosstrainer in eerste instantie een cardio apparaat is waarbij conditie opbouwt, heb je de ideale combinatie om af te vallen.
Je spieren hebben namelijk energie nodig om kracht te leveren en die halen ze uit – simpel uitgelegd – je opgenomen calorieën. Je calorieverbruik op een crosstrainer ligt dus behoorlijk hoog. Veel hangt daarbij natuurlijk af van de intensiteit van je training.
Die intensiteit bepaal je door de snelheid en de weerstand die je toepast. Hoe sneller en hoe meer weerstand, hoe meer calorieën je kunt verbranden.
Extra tip: maak gebruik van een trainingschema
Een crosstrainer schema maakt het gemakkelijker om je lichaam telkens wat verder te pushen. Door te trainen volgens een schema, ben je meer gemotiveerd en heb je een (eind)punt om naar toe te werken.
Je weet vooraf waar je aan toe bent en na het volgen van de juiste trainingsschema’s is de kans vele malen groter dat je je uiteindelijke doelstellingen ook zult behalen. Zo behaal je dat lichaam waar je van droomt misschien wel veel sneller dan je oorspronkelijk dacht.