Bij het uitkiezen van een nieuwe crosstrainer moet je op meerdere factoren letten. Uiteraard speelt het prijskaartje daarbij een significante rol. Dat geldt echter ook voor bepaalde functies die op een crosstrainer aanwezig zitten. In de afgelopen jaren zijn de crosstrainers steeds beter en uitgebreider geworden.
Het is dan ook aan jou om te bepalen in welke functies je mogelijk interesse hebt. Het is tenslotte zonde om een uitgebreide crosstrainer aan te schaffen, terwijl je sommige functies helemaal niet gaat gebruiken.
Als we het over specifieke functies van een crosstrainer hebben, doelen we onder andere op een ergometer. Heb je enig idee wat een ergometer is?
In dit artikel zoomen we in op die vraag. We kijken naar de functie van een ergometer, de reden waarom een ergometer bij een crosstrainer gebruikt kan worden en naar de unieke voordelen van deze unieke meter.
Het is een feit dat een ergometer toch wel populair is onder gebruikers van crosstrainer. Waar komt die populariteit vandaan? Ook dat is een vraag die we in dit uitgebreide artikel gaan behandelen.
De functie van een ergometer
Als je de naam ‘ergometer’ ziet staan, denk je ongetwijfeld aan een meter. Wellicht roept de naam direct een associatie op met bijvoorbeeld een hartslagmeter. We kunnen stellen dat een ergometer, net zoals een hartslagmeter, een metend apparaat is. Oftewel: een apparaat dat continue bepaalde waarden in de gaten houdt en opmeet.
Een ergometer is een apparaat waarmee de hoeveelheid arbeid gemeten kan worden. Daarnaast kan je met een ergometer ook een bepaalde weerstand op het fitnessapparaat instellen. Wellicht kunnen we de functie van een ergometer het beste met een voorbeeld aanduiden. Daarbij gebruiken we uiteraard een crosstrainer als voorbeeld.
Stel nou dat je op een lekkere avond op een crosstrainer zit. Je bent fit, je voelt je goed en je wilt even vlammen. Dan kan je met behulp van de ergometer een bepaalde weerstand instellen. Hierdoor krijg je, tijdens het trappen, simpelweg met meer weerstand te maken.
Het is daarbij net alsof je tegen de wind op fietst of een berg aan het beklimmen bent. Doordat je met een bepaalde hoeveelheid weerstand aan de slag bent, moet je meer kracht leveren. Meer kracht betekent dus ook meer energie. Meer energie betekent dat je meer calorieën verbrandt.
Voor zowel afvallen als voor de conditie is een ergometer dan ook zeer bevorderlijk.
In de basis kunnen we een ergometer met een zogeheten heart-rate-control-functie vergelijken. Bij beide systemen wordt namelijk de weerstand gereguleerd. Het onderscheidende vermogen van een ergometer ligt in het feit dat je de weerstand vóóraf in kunt stellen.
Je kunt dus zelf bepalen met hoeveel weerstand je moet gaan trappen. Dankzij het instellen van een ergometer kan je dan ook een bepaalde hoeveelheid vermogen van jezelf gaan verlangen. Hierbij is het belangrijk om te weten dat de vermogen aangeduid wordt met ‘watt’.
Verschillende varianten van een ergometer
Op de meeste, nieuwe crosstrainer vind je een ergometer terug. Met deze ergometer kan je dus zelf bepalen met hoeveel weerstand je gaat trappen. Daardoor heb je net het gevoel alsof je windje tegen hebt.
Ook kan je op deze manier het gevoel hebben alsof je de Alpe d’Huez aan het beklimmen bent. Niet is echter minder waar. Je bent namelijk gewoon op je eigen kamer aan het fietsen.
Het enige wat je hebt gedaan, is de ergometer gebruikt. Bij het aanschaffen van een nieuwe crosstrainer moet je dan ook zeker op de aanwezigheid van een ergometer letten. Zit deze ergometer erop? Zo ja; welk type ergometer zit op de desbetreffende crosstrainer?
Het is namelijk zo dat er twee verschillende varianten van een ergometer bestaan:
- 1Trapfrequentie-afhankelijke ergometer
- 2Trapfrequentie-onafhankelijke ergometer
Bij een trapfrequentie-afhankelijke ergometer kijkt de ergometer naar het vermogen dat je weet over te brengen. Op basis van het eigen opgeleverde vermogen stelt de ergometer automatisch een bepaalde weerstand in.
Dat geldt ook voor het wattage. Ook het wattage wordt, naar inzicht van de ergometer, aangepast aan de hand van het vermogen dat jij weet te leveren.
Bij een trapfrequentie-onafhankelijke ergometer werkt dat precies andersom. Bij deze variant van een ergometer levert de ergometer namelijk een constante hoeveelheid weerstand. Die weerstand is niet afhankelijk van het vermogen dat je weet te leveren.
Nee, de weerstand en het wattage blijven gedurende de training gelijk. Pas als jij iets aan de instellingen van de ergometer verandert, veranderen de weerstand en de wattage ook.
Bij de betere ergometers is het zo dat beide functies ingebouwd zitten. Met dergelijk ergometers is het mogelijk om van instellingen te wijzigen. De beste ergometers kan je dan zowel met een trapfrequentie-onafhankelijke- en trapfrequentie-afhankelijke modus gebruiken.
De voordelen van een ergometer
Waarom is de aanwezigheid van een ergometer op een crosstrainer nou zo belangrijk? Het belangrijkste voordeel van een ergometer heeft te maken met een specifieke variant van trainen.
Met een ergometer kan je namelijk zeer specifiek op vermogen gaan trainen. Zo kan je de intervaltrainingen gaan optimaliseren. Concreet: je kunt 1 minuut rustig fietsen en vervolgens 1 minuut heel hard.
Wat is rustig en heel hard? Dat kan je in gaan stellen met behulp van de ergometer. Je bepaalt daarbij het aantal wattage. Gedurende de minuut zorgt de ergometer er voor dat het gewenste wattage aanwezig is.
Een bijkomend voordeel is dat je ook trainingen voor je conditie op kunt gaan bouwen. Je stelt namelijk zelf de intensiteit in. Op het moment dat je langdurig met een bepaalde intensiteit aan het trainen bent, gaat je conditie stapsgewijs naar een hoog niveau.
Bij het aanschaffen van een nieuwe crosstrainer is het dan ook belangrijk om op de aanwezigheid van een ergometer te letten. Dankzij bovenstaande voordelen levert een ergometer je namelijk een hoop plezier op.
Maak gebruik van de ergometer, ga zeer specifiek op vermogen trainen en pluk nadien de vruchten. Al met al kan je met een ergometer zeer specifiek, intensief én goed gaan trainen. Wat wens je nog meer?