Tweedehands crosstrainer kopen

Het is belangrijk regelmatig een workout te doen om fit te blijven. Verschillende studies tonen zelfs aan dat 15 minuten per dag sporten tot 3 jaar langer leven kan betekenen. Hoewel het voor velen gemakkelijk is om gewoon te starten met sporten, is dat niet altijd het geval voor mensen die last hebben van gewrichtspijnen, overgewicht of slechte knieën. Voor hen is het vaak een grote opgave dat veel pijn met zich mee kan brengen. Hardlopen, tennis, aerobics… zijn dan ook allemaal sporten die bepaalde lichaamsdelen hard belasten.

Net om die reden is het, volgens gezondheidsexperts, vaak interessant om een crosstrainer te gebruiken. Die vind je gemakkelijk in je lokale sportschool.

Maar als je een druk leven hebt is het soms erg lastig om naar de sportschool te gaan om te trainen. Om die reden kiezen sommige mensen er voor om hun eigen crosstrainer in huis te halen. En voor degenen zich geen nieuw toestel kunnen veroorloven, kunnen gebruikn maken van elliptische crosstrainers die op rommelmarkten en tweedehandssites worden verkocht. Hoewel er ook heel wat betaalbare, goede crosstrainers bestaan (zie onze reviews), is zo goedkoop mogelijk voor sommigen de beste keuze.

Wil je dan toch een tweedehands toestel kopen (al bevelen we dat zeker niet aan), dan is het belangrijk om voldoende over de machines te weten zodat je geen miskoop begaat. Je moet de verschillende typen, kenmerken en merken kennen. En uiteraard is het daarnaast ook belangrijk om te weten hoe je een elliptische crosstrainer moet gebruiken.

Overzicht van de tweedehands elliptische crosstrainer

De crosstrainer is een machine die rennen, skiën en klimmen nabootst zonder dat de gebruiker zijn of haar voeten van de grond hoeft te halen. Deze oefening wordt gezien als een oefening met weinig belasting omdat er geen druk op je gewrichten uitgeoefend wordt. De machine wordt een crosstrainer genoemd omdat via deze oefening verschillende delen van het lichaam getrained worden.

Elliptische Cross-trainer types

Er zijn vandaag de dag veel soorten crosstrainer op de markt. Om je op weg te helpen hebben we hieronder een korte uitleg geschreven van de verschillende types die verkocht worden.

Elliptische cross-trainers op basis van positie vliegwiel

Een elliptische crosstrainer kan worden ingedeeld op basis van de positionering van het vliegwiel. Hierbij onderscheiden we modellen met voorwielaandrijving of achterwielaandrijving. Hoewel er niet echt een groot verschil is tussen beide, hebben de toestellen met voorwielaandrijving de neiging om de benen in een steilere hoek te doen bewegen zoals bij een stepmachine. Hierdoor heeft de gebruiker de neiging om naar voren te leunen tijdens het trainen. De versie met achterwielaandrijving laat de gebruiker daarentegen toe om een langere paslengte te hanteren, zoals bij het hardlopen of joggen. Hoewel je in essentie dezelfde oefening uitvoert, zijn dit comfortproblemen waarmee je rekening moet houden.

Bovendien is het belangrijk op te merken dat elliptische crosstrainers met voorwielaandrijving over het algemeen duurder zijn dan de versies met achterwielaandrijving omdat ze zowel een baansysteem als een rol systeem moeten bevatten om het gewicht van de persoon te ondersteunen.

Elliptische crosstrainers op basis van weerstand type

Als het gaat over het creëren van weerstand, gebruiken elliptische crosstrainers ofwel magnetische weerstand ofwel lucht. Weerstand verwijst in dit geval naar het intensiteitsniveau of de moeilijkheidsgraad die nodig is om de machine te gebruiken. De volgende tabel geeft een korte uitleg over de verschillende soorten weerstanden.

Weerstand type
Beschrijving

Magnetische weerstand

Bij het eerste type magnetische weerstand zijn er magneten in de crosstrainer die verder of dichterbij het vliegwiel geplaatst kunnen worden. Bij het tweede type zal er stroom naar een elektromagneet gestuurd worden dat dichtbij het vliegwiel bevestigd is om meer of minder weerstand te creëren.


Magnetische weerstand is bekend voor z'n soepele bewegingen, werkt rustig in vergelijking met andere types en is het meest voorkomende.

Lucht weerstand

Gebruikt ventilatorbladen om lucht naar buiten te pompen voor weerstand. Kan best luidruchtig zijn wanneer er meer weerstand wordt toegepast maar over het algemeen wel een stuk goedkoper. Heeft geen elektriciteit nodig en kan gemakkelijk worden gerepareerd bij defect. Is helaas niet kind- of huisdiervriendelijk omdat er ventilatieopeningen zijn waarin vingers klem kunnen komen te zitten.

De meeste hedendaagse elliptische crosstrainers, zeker in de gyms, gebruiken magnetische weerstanden. Uiteindelijk komt het er vaak op neer om te kiezen tussen een magnetische versie of een model met lucht weerstand op basis van je budget.

Elliptische crosstrainers op basis van hartslagmeter

Naast weerstand en de positie van het vliegwiel kunnen we crosstrainers ook indelen op basis van hun hartmonitor. Deze monitoren laten je weten hoe snel je hart slaat wat erg handig is als je bepaalde doelstellingen voor ogen hebt. Hartslag frequenties worden vaak gemeten met handsensoren. Hiervoor moet je uiteraard wel je handen op de metalen strips aan de handvaten plaatsen. Sommige modellen voorzien ook de mogelijkheid om een borstband of oorclip aan te sluiten. De borstband schetst een correcter beeld van je hartslag omdat deze veel nauwkeuriger kan meten. Bovendien is deze laatste ook een stuk gemakkelijker in gebruik en hoef je er niet steeds op te letten of je handen op de juiste plaats zijn gepositioneerd.

Handige functies

Of je nu van plan bent om een nieuwe crosstrainer te kopen of een gebruikt model, is het belangrijk om alle functies ervan te onderzoeken bij je beslissing. Controleer ten eerste of het toestel een elektrische monitor heeft. Behalve je hartslag bijhouden, is het ook via deze monitor dat je de afstand, tempo… kunt aflezen.

Bepaal vervolgens ook of de machine ook in omgekeerde richting kan bewegen. Achteruit dus, in plaats van de voorwaartse beweging. Hiermee kun je je op andere spiergroepen richten.

Zoek ten derde uit of het toestel beweegbare handvaten heeft waardoor je een betere all-round workout verkrijgt. Controleer ten slotte of de paslengte kan aangepast worden. Gezien de paslengtes verschillen van persoon tot persoon, is het geen overbodige luxe om een toestel te hebben met instelbare paslengte. Zeker wanneer je de machine vaak wilt gebruiken is dit een belangrijk punt.

Hoe beoordeel je een tweedehands crosstrainer?

Een tweedehands crosstrainer beoordelen is niet zo moeilijk als het lijkt. Wanneer je een toestel hebt gekozen met de door jou gewenste functies (tegen een prijs dat je je kunt veroorloven), is het een belangrijke zaak om de staat van het toestel te beoordelen. Controleer hiervoor eerst of de crosstrainer er zowel aan de buiten- als aan de binnenkant goed uitziet. Machines die vies zijn en jarenlang verwaarloosd zijn, verkeren logischerwijze vaak in slechte staat. Zoek vervolgens naar tekenen van slijtage op de console. Als op de console bepaalde toetsen ver ingedrukt lijken of de knoppen vervaagd zijn, hou er dan rekening mee dat het toestel veel gebruikt is. Nog iets om op te letten zijn abnormale geluiden tijdens het testen van de machine. Dit kan wijzen op problemen met de oprijplaten, rollers of grote verbindingen. Dat wil je uiteraard vermijden.

Merken

Terwijl sommige mensen op zoek gaan naar een gebruikte crosstrainer op rommelmarkten, zoeken andere liever op websites als 2dehands.be of marktplaats.nl en heb je een overzicht van alle modellen over het hele land. Enkele van de populairste merken zijn BH Fitness, Technogym, Tunturi, Kettler, Focus Fitness, Domyos, Christopeit, Virtufit en Taurus.

Besluit

Tweedehands crosstrainers zijn een fantastische manier om fit te blijven en binnen een budget te blijven. Bovendien bieden ze een uitstekende manier van sporten voor mensen die last hebben van bepaalde blessures. Bij het kopen van een tweedehands crosstrainer kun je kiezen uit voorwielaandrijving of achterwielaandrijving. Wat de weerstand betreft kun je kiezen tussen systeem met magnetische of lucht weerstand. Voor hartslagmeters kiezen de meeste mensen voor de handsensoren maar kun je bij sommige toestellen ook een borstband of oorclip koppelen.

Andere veel voorkomende functies zijn onder andere elektronische monitors, beweegbare handvaten en instelbare paslengtes. Degene die tweedehands toestellen beoordelen, moeten opletten voor een smerige binnen- of buitenkant, slijtage op het toetsenbord en abnormale geluiden die uit het toestel voortkomen. In plaats van een machine te kopen op een rommelmarkt, kies je beter voor een model van een online tweedehands site. Laat je budget het toe of vind je geen geschikt model op een tweedehands portaal, dan kies je altijd beter een nieuw model. Met onze keuzehulp module, kom je snel te weten welk model het beste bij je past en verwijzen we je naar de goedkoopste aanbieder.

Hou er steeds rekening mee dat je bij een tweedehands crosstrainer in veel gevallen geen recht meer hebt op de garantie. Bij een nieuw toestel ben je hier steeds van verzekerd wat veel problemen bij een defect aan het toestel kan voorkomen.