.st0{fill:#FFFFFF;}

Crosstrainers op elektriciteit – Verbruik, modellen zonder stroom… 

 oktober 20, 2022

By  Sean

Hebben crosstrainer stroom nodig?

Denk je erover om een crosstrainer aan te schaffen voor je eigen fitnessruimte thuis, maar weet je niet zeker of er stroom voor nodig is?

Als je overweegt te investeren in nieuwe trainingsapparatuur voor thuis, dan wil je weten of je ze al dan niet op het lichtnet moet aansluiten om te kunnen functioneren. 

Maar hebben crosstrainers stroom nodig? Verschillende crosstrainers hebben verschillende eisen als het gaat om stroom.

christopeit eco 2000 crosstrainer zonder stroom

Keuze van de redactie: crosstrainer zonder stroom

Christopeit ECO 2000 crosstrainer

Praktisch gezien is het mogelijk om crosstrainers te bouwen die volledig op menselijke beweging werken, en er zijn een aantal modellen die dat doen. Maar dat zul je in heel wat spieren (zélfs je buikspieren) voelen.

Er zijn echter ook veel crosstrainers met elektronische functies die afhankelijk zijn van een of andere vorm van externe stroomvoorziening, op het lichtnet of op batterijen. 

Vandaag gaan we kijken naar de verschillende manieren waarop crosstrainers aan hun stroom kunnen komen, en of stroomvoorziening iets is waar je goed over na moet denken voordat je investeert in een eigen crosstrainer.

Kun je een crosstrainer gebruiken zonder elektricteit?

Er ontstaat vaak verwarring als je deze vraag probeert te beantwoorden, dus laten we proberen het uit te splitsen. 

Het is heel goed mogelijk om een volledig functionerende crosstrainer te hebben die geen elektriciteit nodig heeft om te werken. Er zijn zelfs verschillende modellen, van budget tot duurdere, die er prat op gaan dat ze volledig op eigen kracht werken. Maar in de praktijk hebben veel modellen op de markt toch een vorm van externe voeding nodig om volledig te kunnen functioneren.  

Het bewegingsbereik van de crosstrainer wordt, in tegenstelling tot dat van een loopband maar vergelijkbaar met dat van een airbike, vaak aangedreven door menselijke energie.

Een crosstrainer is natuurlijk een heel ander apparaat dan een loopband. De overgrote meerderheid van de loopbanden gebruikt een motor om de elliptische aandrijfband te bedienen waar je dan langs loopt, maar dit is niet hetzelfde als bij crosstrainers.

Bij crosstrainers lever je zelf de kracht die de machine aandrijft. Hierdoor kunnen sommige mensen denken dat crosstrainers onvermijdelijk 'self-powered' zijn en dus geen netstekker of batterij nodig hebben.

In de praktijk zijn veel crosstrainers  zoals bijvoorbeeld de Focus Fitness Senator echter afhankelijk van een netvoeding of batterij om volledig te kunnen functioneren. Veel modellen beschikken over een reeks digitale functies, waaronder multimediaschermen, bluetooth- en Wi-Fi-connectiviteit, LCD-schermen, audiospeakers en meer, die een of andere vorm van constante stroomvoorziening nodig hebben om te kunnen werken. 

Dan is er nog de kwestie van de weerstand, een belangrijk aspect van elke goede crosstrainer waarmee je de zwaarte van je training kunt opvoeren door het moeilijker te maken om te trappen.

Verschillende machines doen dit op verschillende manieren, maar de meest effectieve hebben meestal een vorm van magnetische weerstand.

Hierbij wordt in meer of mindere mate magnetische kracht uitgeoefend op het draaiende vliegwiel.

Sommige crosstrainers voeren de weerstand op door het magnetische materiaal dichter bij het vliegwiel te brengen en zo meer kracht uit te oefenen. Andere verhogen een elektromagnetische stroom, waardoor een grotere "weerstand" op het wiel wordt uitgeoefend. 

In beide gevallen kan een constante elektrische voeding nodig zijn om te functioneren, hoewel het bij sommige modellen ook mogelijk is om de weerstand handmatig te veranderen.

Zo kunnen handbediende hendels of draaiknoppen een magneet mechanisch dichter of verder van het vliegwiel brengen. Bij andere machines kunnen ventilatoren die worden aangedreven door de beweging van de gebruiker worden gebruikt om windweerstand toe te voegen, dus hoe sneller je trapt, hoe harder je moet duwen. 

christopeit eco 2000 crosstrainer zonder stroom

Keuze van de redactie: crosstrainer zonder stroom

Christopeit ECO 2000 crosstrainer

Kortom, er is geen 'one size fits all' antwoord op de vraag. In theorie zouden zelfs machines die zeggen dat ze een netvoeding nodig hebben in enige vorm zonder moeten kunnen functioneren. Het kan echter zijn dat je de weerstand niet kunt variëren of de machine niet kunt bedienen zoals hij is ontworpen. 

Informeer altijd bij de fabrikant en neem de gebruiksaanwijzing door vóór de aankoop. Gerenommeerde winkeliers zullen je toestaan dit gratis te doen en op veel websites kun je handleidingen downloaden voor toekomstige aankopen. 

Zoals bij elk fitnessapparaat (zoals een zweefvliegtuig) is het altijd de moeite waard om persoonlijk naar een deskundige sportschoolaanbieder te gaan om het toestel zelf uit te proberen en te bekijken.

Stel vragen over of het toestel nog functioneert als de stekker eruit is, of dat je het op het lichtnet aangesloten moet hebben om überhaupt te kunnen trainen. 

Hoeveel elektriciteit verbruikt een crosstrainer?

We zijn allemaal op zoek naar manieren om groen en eco-efficiënt te blijven, vooral met de stijgende energierekeningen! Het goede nieuws is dat, zelfs als je crosstrainer een netvoeding nodig heeft om te functioneren, het effect op je elektriciteitsrekening waarschijnlijk niet rampzalig zal zijn. 

Omdat de hoofdbeweging van het apparaat geen elektriciteit nodig heeft (in tegenstelling tot de meeste loopbanden) zal het werkelijke energieverbruik van je crosstrainer waarschijnlijk laag zijn.

Het vermogen dat nodig is om een digitaal display of draadloze connectiviteit te bedienen is relatief bescheiden vergeleken met wat nodig is om een lopende band van een loopband of andere huishoudelijke apparaten aan te drijven. 

Als er elektriciteit nodig is om elektromagnetische weerstand op te wekken, kan dit het verbruik van je toestel verhogen. Bovendien kunnen crosstrainers, net als andere grote huishoudelijke apparaten, behoorlijk wat ampère trekken, wat betekent dat ze hun eigen circuit nodig hebben. 

Controleer voor de installatie altijd de eisen van de fabrikant. Laat in geval van twijfel een erkende elektricien de benodigde stroomkringen beoordelen en aanleggen. 

Hoe krijgen crosstrainers hun vermogen?

Loopband vs crosstrainer

Als je crosstrainer geen model is dat volledig op eigen stroom werkt, dan krijgt hij zijn stroom waarschijnlijk op een van de volgende twee manieren.

Veel, zo niet de meeste crosstrainers op de markt zijn op de een of andere manier afhankelijk van het lichtnet. Ze worden meestal geleverd met een wisselstroomadapter die je in het stopcontact kunt steken.

Het voordeel van apparaten die op het lichtnet werken is dat je geen batterijen hoeft te vervangen en, zolang je een betrouwbare energievoorziening hebt en een goede overspanningsbeveiliging, hoef je je geen zorgen te maken dat je apparaat plotseling niet meer werkt. 

Sommige machines kunnen batterijen nodig hebben, hetzij oplaadbare of wegwerpbatterijen. Het duidelijke nadeel van apparatuur op batterijen is dat de batterijen op een gegeven moment vervangen of opgeladen moeten worden.

Dit kan je echter ook meer flexibiliteit geven wat betreft de plaats waar je je machine neerzet. Het voorkomt ook dat je te maken krijgt met extra draden en aansluitingen, of dat je je zorgen moet maken of je te veel dingen aan één kant van de kamer hebt aangesloten. 

Machines met eigen voeding zijn afhankelijk van menselijke energie! Er zijn machines in het hogere segment die de door de gebruiker opgewekte energie opslaan en vervolgens gebruiken om een reeks functies aan te drijven, waaronder lcd-schermen en meer.

Sommige toestellen met zelfaandrijving hebben niet dezelfde brede functionaliteit, maar werken met magnetische weerstand die handmatig kan worden ingesteld, of windweerstand die wordt aangedreven door menselijke beweging. 

Besluit

Helaas is er geen eenvoudig antwoord op de vraag of je nieuwe crosstrainer elektriciteit nodig heeft om te werken.

Het hangt allemaal af van de machine waarvoor je gaat! Het is zeker mogelijk om modellen te krijgen die volledig op eigen kracht werken, maar in de praktijk zijn veel crosstrainers op de markt afhankelijk van netstroom of batterijen voor volledige functionaliteit en weerstandsbereik.

Je beste optie is altijd om je toekomstige aankoop persoonlijk te bekijken, om te zien hoe hij functioneert, zowel in het stopcontact als anderszins.

Lokale sportschoolmanagers en technici zouden je ook moeten kunnen adviseren over hoe zij hun toestellen van stroom voorzien en of bepaalde modellen in dit opzicht bepaalde voordelen hebben. 

Modellen van de fabrikant moeten ook in detail eventuele stroomvereisten en veiligheidsoverwegingen voor specifieke constructies beschrijven, dus het is altijd de moeite waard om de documentatie te controleren voordat je tot installatie overgaat.

Sean


Naast intensief trainen op zijn crosstrainer is hij ook verzot van hardlopen op warme zomeravonden en vind je hem vaak terug achter het fornuis om culinaire hoogstandjes op tafel te toveren.

Sean

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Subscribe to our newsletter now!