.st0{fill:#FFFFFF;}

Waarom zweet ik zoveel op de crosstrainer? 

 oktober 24, 2022

By  Sean

De meeste mensen zijn niet vreemd van een beetje zweet, vooral als het gaat om sporten. Het is niet ongewoon dat we een gezonde glans krijgen als we onze hartslag verhogen en onze spieren laten pompen.

Maar waarom zweet je misschien verrassend veel als je de crosstrainer gebruikt? Als je merkt dat je veel zweet op de crosstrainer, kan dat komen doordat je je spieren harder laat werken dan bij andere trainingen. Het kan ook te maken hebben met de temperatuur en vochtigheid van de ruimte. Er kunnen ook factoren zijn zoals binnen trainen in plaats van buiten die een rol spelen.

Vandaag denken we na over wat ons doet zweten, en waarom de crosstrainer voor sommigen een bijzonder zweterig apparaat is!

Waarom zweten we tijdens het sporten?

zweten tijdens sport

Waarom beginnen we bij elke training te zweten? Nou, zweten is een gezonde en noodzakelijke methode die ons lichaam heeft ontwikkeld om ons koel en veilig te houden.

Als we sporten werken onze spieren harder en begint ons lichaam warmte te produceren. Al deze extra activiteit en energie betekent dat onze kerntemperatuur waarschijnlijk zal stijgen.

Als onze kerntemperatuur te veel stijgt of daalt, kan dat gevaarlijk zijn. Gelukkig heeft ons lichaam effectieve manieren ontwikkeld om de thermostaat op peil te houden!

Een van de belangrijkste manieren waarop mensen afkoelen is door te zweten. Sensoren maken onze hersenen erop attent dat onze lichaamstemperatuur stijgt, waarop de hersenen een signaal geven om water door onze poriën en op onze huid te laten lopen.

De warmte van onze huid wordt dan overgedragen aan de waterdruppels terwijl ze verdampen, waardoor de warmte van onze kern wordt afgeleid.

Hoe meer we moeten afkoelen, hoe harder we waarschijnlijk gaan zweten. Daarom resulteren intensievere trainingen in een zweteriger lichaam!


Waarom zweet ik zoveel op de crosstrainer?

Er zijn een aantal factoren die kunnen beïnvloeden hoeveel we zweten op een bepaald apparaat en op een bepaalde dag. 

zwetende mensen op crosstrainers in de gym

Bij de een training op de crosstrainer kun je merken dat het bewegingsbereik een grotere stijging van de lichaamstemperatuur veroorzaakt dan bij andere trainingen die slechts op een paar geselecteerde spieren zijn gericht.

Voor sommige mensen is het niet vertrouwd om tegelijkertijd de armen en benen te trainen. Op een crosstrainer gebruik je namelijk heel wat verschillende spieren.

Het kan ook zijn dat je gewoon bent om buiten te trainen. Als je een buitenloper of fietser bent, zal een groot deel van je afkoeling gebeuren door de wind.

Je hebt misschien niet de ventilator van moeder natuur als je binnen op een crosstrainer traint! 

Ook de vochtigheid van de ruimte kan een grote rol spelen bij hoeveel je zweet. In een vochtigere omgeving zal het zweet op je huid langzamer verdampen.

Dit betekent dat je lichaam meer zweet moet produceren om hetzelfde verkoelende effect te krijgen. 

Genetische factoren hebben ook invloed op de snelheid waarmee verschillende mensen zweten. Oudere mensen hebben de neiging minder te zweten en mannen zweten gemiddeld meer dan vrouwen. 

Het lijkt er ook op dat sporters en andere mensen die gewend zijn om regelmatig te sporten sneller gaan zweten tijdens de training, ook al is hun conditie misschien veel hoger.

Dit lijkt te maken te hebben met het feit dat het lichaam beter reageert op trainingssessies en efficiënter wordt in het aanmaken van het water dat het lichaam nodig heeft om zichzelf koel te houden. 


Wat te doen als ik veel zweet op de crosstrainer?

Tenzij er een plotselinge, dramatische verandering is opgetreden in je zweetgehalte, is het waarschijnlijk niet iets om je zorgen over te maken.

Als je je duizelig, misselijk of pijnlijk voelt tijdens het sporten, is dat een teken dat er iets niet klopt. Stop in zulke gevallen met je trainen en raadpleeg een medisch deskundige. 

Anders is helemaal niet zweten tijdens zware inspanning vaak een zorgwekkender teken dan veel zweten.

Het eerste kan betekenen dat je uitgedroogd bent, terwijl het laatste aangeeft dat je lichaam in ieder geval uitgerust is om te proberen af te koelen. Zorg ervoor dat je voldoende water drinkt om het door transpiratie verloren water te vervangen. 

Houd een waterfles in de buurt. Deze waterfles past perfect op elke crosstrainer met een bidonhouder:

waterfles voor op de crosstrainer

Als je je zorgen maakt over overmatig zweten, op of naast de crosstrainer, kan het de moeite waard zijn om een medisch deskundige te raadplegen. Of gewoon een degelijke coach met veel ervaring in te zetten. Persoonlijk heb ik goede ervaringen met sportkerel.nl - hoewel hij voornamelijk mensen coacht die aan hardlopen, bodybuilding, wielrennen of zwemmen doen, kan hij ook beginners die licht sporten met behulp van een crosstrainer meer dan degelijk begeleiden.

Er zijn enkele medische aandoeningen, en ook medicijnen, die regelmatig overmatig zweten kunnen veroorzaken. Er zijn behandelingen beschikbaar, evenals vrij verkrijgbare producten zoals antitranspiratiemiddelen en zweetschilden, die kunnen helpen.

Sean


Naast intensief trainen op zijn crosstrainer is hij ook verzot van hardlopen op warme zomeravonden en vind je hem vaak terug achter het fornuis om culinaire hoogstandjes op tafel te toveren.

Sean

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Subscribe to our newsletter now!