In de afgelopen jaren is een bewuste leefstijl steeds belangrijker geworden. Veel mensen zijn klaar met de overtollige kilo’s en willen op een gezonde manier door het leven gaan.
Onder een bewuste/gezonde leefstijl valt onder andere voldoende beweging. Verschillende onderzoeken wijzen uit dat elke dag minimaal een half uur beweging aan te raden is.
Door in beweging te komen, raak je niet alleen de overtollige kilo’s kwijt. Nee, je bouwt ook conditie op. Dankzij die conditie kan je toekomstige trainingen verder uitbouwen. En je kunt er uiteraard mee afvallen of cellulitis mee bestrijden.
Aan het einde van de streep ben je ongetwijfeld verbaasd over je eigen prestaties. Alles is mogelijk, indien je voldoende discipline en doorzettingsvermogen hebt.
Veel mensen kiezen ervoor om in beweging te komen met hulp van cardioapparaten. Voorbeelden van dergelijke cardioapparaten zijn onder andere een crosstrainer, een loopband en een roeiapparaat.
Om van dergelijke apparaten gebruik te maken, kan je naar een sportschool gaan. De sportschool bij jou in de buurt heeft ongetwijfeld meerdere crosstrainers en loopbanden staan.
Heb je echter niet zo’n zin om elke keer naar de sportschool te gaan? Geen probleem. Je kunt er namelijk ook 1 aanschaffen en in je huis neerzetten. Op elk gewenst moment kan je er dan gebruik maken. Deze staat tenslotte in je eigen huis.
Bij het uitkiezen van een nieuwe crosstrainer moet je met meerdere factoren rekening houden. Door de jaren heen zijn er bovendien meerdere soorten crosstrainers op de markt gekomen.
Zo zijn er speciale crosstrainer voor mensen met overtollige kilo’s, oftewel zwaarlijvige. In dit artikel vertellen we jou graag meer over deze specifieke crosstrainers. Deze crosstrainers hebben namelijk net iets andere details, waardoor deze zeer geschikt zijn voor zwaarlijvige.
Verschillende varianten
Het mag duidelijk zijn dat de fabrikanten de afgelopen jaren niet stil gezeten hebben.
De crosstrainers zijn steeds beter geworden én er zijn steeds meer varianten van verkrijgbaar. Zo kan je tegenwoordig kiezen voor crosstrainers met een maximaal toegestaan gewicht van 180 kilo én zelfs van 200 kilo.
Dergelijke modellen zijn dan ook bij uitstek geschikt voor zwaarlijvige. Deze hebben een stevige constructie, waardoor deze het gewicht aan kunnen.
Bij een crosstrainer heb je een staande houding. Je kunt je met je armen vasthouden, maar het apparaat zelf draagt volledig je gewicht. Als je zwaarlijvig bent, heb je dan ook simpelweg een zeer stevig apparaat nodig. Voor de zwaarlijvige bestaan deze crosstrainers gelukkig tegenwoordig dus!
Waar kan je een crosstrainer voor zwaarlijvige aan herkennen?
Bij het ontwerp van de machine moet een fabrikant met meerdere zaken rekening houden.
Zo is het uiteraard wenselijk dat de crosstrainer te allen tijde een stabiele houding heeft. Het apparaat moet goed en stevig op de grond blijven staan.
Daarnaast moet de crosstrainer ook het gewicht van de gebruiker kunnen dragen. Tijdens het trainen zweef je als het ware, aangezien de crosstrainer jouw volledige gewicht tilt.
Een crosstrainer voor zwaarlijvige valt dan ook te herkennen aan een zware constructie. De fabrikanten kiezen in dat geval voor een grote hoeveelheid ijzer. Dit ijzer wordt gebruikt voor meerdere doeleinden:
Door veel ijzer te gebruiken, zorgt de fabrikant er voor dat de machine zélf zwaar wordt. Doordat het veel weegt, is het apparaat in staat om zwaarlijvige mensen te dragen.
Kortom: een crosstrainer voor zwaarlijvige mensen is van zichzelf al behoorlijk zwaar. Dat betekent dat je deze crosstrainer dan ook absoluut op één vaste plek neer moet zetten. Probeer een handige plek in het huis te vinden, zodat je er dagelijks probleemloos gebruik van kunt maken.
Welke trainingsvorm ga je hanteren?
Het mooie aan een crosstrainer is dat je veel vrijheid hebt. Je kunt namelijk zelf je training bepalen en indelen. Daarbij is het belangrijk om de twee trainingsvormen te onderscheiden: intervaltraining en duurtraining.
Welke variant is het beste voor zwaarlijvige mensen? Over het algemeen kunnen we stellen dat je het beste voor de intervaltraining kunt gaan.
Bij een intervaltraining wissel je piek momenten met rustige momenten af. Dat betekent dat je soms op volle snelheid een paar minuten gaat, waarna je vervolgens op een gemiddeld tempo de training vervolgt.
Tijdens de paar minuten volle snelheid wordt je lichaam volledig uitgedaagd. Je lichaam moet hard werken en gaat daardoor veel energie verbranden. Dat betekent dus dat je ook calorieën gaat verbranden, waardoor je van de overtollige kilo’s af kunt komen.
Voor een crosstrainer voor zwaarlijvige mensen is een intervaltraining dan ook ideaal.
Je kunt deze training zélf maken of één van de ingebouwde programma’s gebruik maken. De computers in deze machines worden namelijk steeds innovatiever. Denk maar aan een handig display. Met dit display kan je bijvoorbeeld uit meerdere trainingsprogramma’s kiezen. Eén en ander is uiteraard wel afhankelijk van het model dat je koopt.
De voordelen van een crosstrainer
Je hebt hierboven kunnen lezen waar een crosstrainer voor zwaarlijvige aan moet voldoen. Als je zwaarlijvig bent, kan je ook nog uit andere fitnessapparaten kiezen.
De keuze voor een hometrainer (fiets) wordt ook door veel zwaarlijvige mensen gemaakt. Wat is dan de reden om toch voor een crosstrainer te gaan?
De belangrijkste reden is wellicht wel de optimale training van een crosstrainer. Je benut, volgens onderzoeken, maar liefst 80% van alle lichaamspieren.
Tijdens een training op de crosstrainer gebruik je dus ongelooflijk veel spieren. Dat is niet alleen goed voor de conditie van je lichaam, maar is ook goed voor je spieren.
Daarnaast is een crosstrainer een ideale mogelijkheid om aan je conditie te werken. Je hebt tenslotte de keus uit twee trainingsvormen: intervaltraining of duurtraining.
Tot slot willen we nog benoemen dat je met een crosstrainer je gewrichten amper belast. Dat is met name fijn voor zwaarlijvige mensen. De gewrichten van een zwaarlijvig persoon hebben het al flink te verduren.
Met een crosstrainer hebben je gewrichten juist met een minimale belasting te maken!