.st0{fill:#FFFFFF;}

Crosstrainer schoenen – Wel of niet? En welke zijn de beste? 

 september 27, 2022

By  Sean

Hardlopen op blote voeten, trainen op blote voeten, fitness op blote voeten… Het is tegenwoordig een veelbesproken onderwerp. Voorstanders van training op blote voeten wijzen vaak op de natuurlijke voordelen en zelfs op de mogelijkheden tot versterking en blessurevermindering.

Maar moet je een crosstrainer gebruiken zonder schoeisel? Is het raadzaam om met blote voeten op de crosstrainer te springen? Over het algemeen is het onwaarschijnlijk dat gezonde volwassenen grote problemen ondervinden van het gebruik van een crosstrainer zonder schoenen. Als er zich toch problemen voordoen, dan zijn het waarschijnlijk eerder problemen die je vroeg voelt aankomen, zoals algemeen ongemak of pijn, dan ernstige blessures die uit het niets komen.

Toch zijn er een paar dingen die je moet overwegen voordat je de Nikes wegdoet en op de crosstrainer springt met tenen en zolen blootgesteld aan de elementen.


Mag je een crosstrainer zonder schoenen gebruiken?

blootvoets

Over het algemeen is het relatief veilig om op blote voeten op een crosstrainer te trainen. De lage impact van het apparaat betekent dat je minder kans hebt op het soort repetitieve belasting van hardlopen zoals op een loopband of springen, waarvoor vaak voetsteun nodig is.

Het is zelfs deze weinig belastende beweging die mensen in de eerste plaats vaak aantrekt tot de crosstrainer.

Toch betekent weinig impact niet nul impact. Crosstrainers zorgen er nog steeds voor dat je je in het zweet werkt en je ledematen, voeten en gewrichten beweegt op een manier die verder gaat dan gewoon wandelen of rusten.

Daarom kun je nog steeds vinden dat enige vorm van schoenondersteuning de voorkeur verdient, hetzij om je voetzolen te beschermen tegen pijn, hetzij om je enkels en zijkanten te ondersteunen.

Dit kan vooral belangrijk zijn voor mensen die herstellen van blessures aan enkel, voet of onderlichaam. Wees voorzichtig en raadpleeg een arts voordat je overschakelt op een oefening op blote voeten als je gewoonlijk last hebt van kwalen aan de knie, enkel of onderbenen.

Behalve gewrichts- of spierblessures zijn er nog andere soorten ongemak die je zou kunnen overwegen. Veel crosstrainers hebben gripkussens op de pedalen. Hoewel deze mensen met schoenen kunnen helpen de platen beter vast te houden, kunnen ze schurend en ongemakkelijk zijn voor iemand die op blote voeten rijdt.

Je kunt ook merken dat de heen en weer glijdende beweging van de crosstrainer leidt tot druk- of wrijvingsblaren op je voet, vooral als je niet gewend bent om zonder schoenen te trainen.

Gebruik je gezond verstand. Als je echt op blote voeten wilt proberen, doe het dan rustig aan en let op eventuele pijnlijke plekken. De machines hebben doorgaans veel minder 'knelpunten' dan loopbanden, dus de kans op letsel in dit opzicht is kleiner, maar let toch op alles wat niet goed aanvoelt.

Iets anders om rekening mee te houden is zweet. Als je je gezond in het zweet werkt, kan dit als een ongewenst smeermiddel werken tussen de pedalen en de blote huid.

Als dit het geval is, kan per ongeluk uitglijden of zelfs vallen mogelijk zijn, wat je wel blootstelt aan het risico van letsel. Als je voor een blotevoetengevoel wilt gaan, maar zeker wilt zijn van goede grip, waarom kies je dan niet voor yoga- of trainingssokken met grip erop?

Houd ten slotte rekening met andere sportschoolgebruikers als je in een commerciële omgeving bent, en let erop dat andere sportschoolgebruikers het apparaat gebruiken!

Wij raden ten zeerste af om op blote voeten te lopen in een commerciële sportschool, en de meeste sportschoolhouders zullen ons daarin waarschijnlijk steunen. Als je de drang hebt om op blote voeten op een crosstrainer te trainen, is het waarschijnlijk de moeite waard om te investeren in een toestel dat je in de privacy van je eigen huis kunt gebruiken!

Welke schoenen zijn het beste voor op een crosstrainer?

schoenen om mee te sporten

Als je besluit dat de barefoot vibe niets voor jou is en je de traditionele ondersteuning van een schoen wilt, voor welk type moet je dan gaan?

In het algemeen geldt dat alles wat je goed doet bij het hardlopen, je ook goed doet bij de crosstrainer. Comfortabele hardloopschoenen zouden prima moeten zijn.

Trainers voor algemene doeleinden, of cross trainers zoals ze soms worden genoemd, zijn ook een goede gok. Ze combineren vaak de steunelementen van verschillende fitnessschoenen om je iets te geven dat bestand is tegen verschillende bewegingen en oefeningen.

Een beetje teenruimte en goede zijdelingse steun zijn allebei belangrijk, dus zorg ervoor dat je een paar schoenen gebruikt die je niet knellen. Je hebt misschien niet veel schokdemping nodig, omdat de crosstrainer weinig impact heeft.

De heen en weer gaande beweging zal echter waarschijnlijk enige druk uitoefenen op je enkelgewricht en de pezen van je voet, dus het kan belangrijk zijn om ervoor te zorgen dat je voet en enkel goed vastzitten en ondersteund worden.

Het vervangen van trainingsschoenen kan lastig te meten zijn, vooral als ze nooit buiten een schone sportschoolomgeving worden gebruikt. Je zult veel cijfers voorbij zien komen over het aantal kilometers, uren of stappen dat een schoen aankan. Wij raden je aan te vertrouwen op je gevoel.

Als de schoenen dun, hard of niet ondersteunend aanvoelen, en als je ze al een maand of 6 regelmatig gebruikt, is het misschien tijd om naar een nieuw paar uit te kijken!

Heb je hardloopschoenen nodig voor de crosstrainer?

hardloopschoenen

Comfortabele hardloopschoenen kunnen prima zijn voor elliptisch gebruik. Als je het apparaat in je trainingsschema wilt opnemen, maar geen nieuwe schoenen wilt kopen, is het onwaarschijnlijk dat het gebruik van je hardloopschoenen problemen oplevert.

Het is vaak een goed idee om ervoor te zorgen dat de hardloopschoenen die je gebruikt een platte, gelijkmatige onderkant hebben, in plaats van schoenen met een rocker bottom. Dan hebben ze meer grip op de pedalen en bieden ze je een goede stabiliteit.

Schoenen met wipbodem of ongelijke zolen kunnen wat onwennig aanvoelen bij de elliptische beweging. In het ergste geval kunnen ze je onvastheid bezorgen. Jek unt in die gevallen schoenzolen kopen die je hierbij kunnen helpen.


Als je eerder problemen hebt gehad met blessures bij het hardlopen en hebt gemerkt dat een bepaald type hardloopschoen heeft geholpen, kan het de moeite waard zijn om dat type schoen ook voor de elliptische beweging te gebruiken.

De beweging is zeker anders, maar als jouw specifieke pronatie, boogtype en voetstructuur baat heeft gehad bij een bepaald model hardloopschoen, dan zal dit waarschijnlijk goed overgaan op de elliptische.

Kortom, vertrouw op je lichaam, let op opkomende pijntjes, en praat bij twijfel over blessures of revalidatie met je fysio of dokter voordat je aan een nieuwe trainingsroutine begint!

Sean


Naast intensief trainen op zijn crosstrainer is hij ook verzot van hardlopen op warme zomeravonden en vind je hem vaak terug achter het fornuis om culinaire hoogstandjes op tafel te toveren.

Sean

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Subscribe to our newsletter now!