.st0{fill:#FFFFFF;}

Crosstrainer piept en kraakt – Dit kun je doen 

 oktober 18, 2022

By  Sean

Crosstrainers zijn een goede manier om thuis in het comfort van je eigen huis te trainen. Ze bieden een goede cardio training voor je hele lichaam en nemen relatief weinig plaats in.

Op zoek naar de beste crosstrainer? Bekijk dan hier onze top 10 lijst.

Omdat je geen harde, botsende bewegingen maakt met een crosstrainer maakt het apparaat niet zoveel lawaai als andere trainingsapparatuur voor thuis zoals een loopband. Bij elke stap op de loopband is er een ‘bots’ dat voor lawaai kan zorgen. Maar hoe zit het met vreselijke gepiep terwijl je traint? Dit ongewenste geluid kan een enorme afleiding zijn tijdens je training.

Of je nu vooruit of achteruit trapt op je crosstrainer, het moet een soepele en vloeiende beweging zijn zonder lawaai. In dit artikel kijken we hoe je lawaai bij een crosstrainer kunt repareren.


Waarom maakt mijn crosstrainer lawaai?

Het gepiep bij een crosstrainers is vaak het gevolg van wrijving tussen bewegende onderdelen in de machine. Dat kan bijvoorbeeld gebeuren door een gebrek aan smering op bepaalde rotatiepunten.

Door simpelweg een dun laagje smeerolie aan te brengen op de draaipunten van de handgrepen en de pedaalarmen kun je het piepen verminderen. Ik raad deze smeerolie aan.

wd-40

Smeerolie voor de crosstrainer

Om gepiep in de toekomst te voorkomen, kun je best tijdens het routine onderhoud van je crosstrainer alle bewegende delen smeren. Als het onbehandeld blijft kan het schade veroorzaken aan de bewegende delen. Je negeert het dus best niet.

Hieronder volgen enkele van de belangrijkste redenen voor een piepende crosstrainer en hoe je die kunt verhelpen. In de meeste gevallen zal dit het piepende geluid stoppen.

Maar sommige dingen moet je alleen uitvoeren als je vertrouwd bent met de bouw van je crosstrainer. Lees dus altijd de handleiding voordat je een reparatie zelf probeert uit te voeren.


Wat kan ik gebruiken om mijn Crosstrainer te smeren?

Zoals gezegd is de belangrijkste boosdoener van het piepen de wrijving van bewegende delen, zorg ervoor dat je je crosstrainer regelmatig smeert. Gebruik een spray met universeel vet om de bouten te smeren die de onderste armen en het stuur verbinden.

Het gebruik van spray komt op de moeilijke plekken, dus zorg ervoor dat je spuit op de bouten die het hoofdframe met de armen verbinden. Hier is een goede optie voor smeerspray:

wd-40

Smeerolie voor de crosstrainer

Breng ook vet aan onder de pedalen en rond de rolarmen. Het gebruik van zeevet wordt aanbevolen omdat het meer tijd geeft tussen smeerbeurten, het is ontworpen om langer mee te gaan en tandwielen te smeren.

Als het smeren klaar is, gebruik je de crosstrainer een paar minuten zodat het vet zich gelijkmatig over de aangebrachte onderdelen kan verdelen. Zorg ervoor dat je na het aanbrengen overtollige vloeistof wegveegt die stof kan verzamelen.


Oorzaken van piepende Crosstrainer


Ophoping van stof

Na verloop van tijd kan zich stof afzetten op de bewegende delen van je elliptische trainer. Meestal verstopt het zich waar de riem de wielen ontmoet. Het ongewenste piepen is een gevolg van de wrijving die dit veroorzaakt. Je kunt dit voorkomen door de elliptische trainer regelmatig af te stoffen.

Door speciale stofdoeken te gebruiken laat je geen stof achter en blijft je elliptische trainer langer schoon:

Als je uitgebreider wilt afstoffen, maak dan de kuip van de crosstrainer los. Dit kun je doen door de schroeven los te draaien die het hoofdframe en de schaal verbinden.

Maak de binnenkant grondig schoon met een stofzuiger of een doek. Zorg ervoor dat de doek droog is, want een natte doek kan vocht in de machine vasthouden, waardoor de metalen onderdelen gaan roesten.

Controleer het niveau van de vloer

Het is belangrijk dat je controleert of de machine op een vlakke vloer staat. Piepend geluid kan ontstaan door onnodige spanning op de bewegende onderdelen als de elliptische machine op een ongelijke ondergrond staat.


Losse bouten

Elke losse boutverbinding kan de uitlijning van andere onderdelen van de machine beïnvloeden. Controleer bij regelmatig onderhoud eventuele losse bouten, want dit kan tijdens het gebruik piepen veroorzaken. De meeste fabrikanten leveren een gereedschapsset bij de machine, waarmee je eventuele losse bouten kunt aandraaien.

Als geen van bovenstaande stappen het piepende geluid wegneemt, dan is het tijd om een vakman te bellen. Het regelmatig uitvoeren van onderhoud aan je machine zal de levensduur ervan verlengen. Je wilt je elliptische machine piepvrij en in een geweldige conditie kunnen houden.

Bekijk deze handige video over hoe je het piepen van een elliptische machine kunt stoppen:

Waarom maakt mijn crosstrainer een krakend geluid?


Leeftijd van de machine

Oudere crosstrainers zijn meestal luidruchtiger en hebben meestal een kloppend geluid. Dit wordt veroorzaakt door de draaiende arm in de vliegwielbehuizing die tegen het plastic klopt.

Crosstrainers zijn onderhevig aan veel draaiing rond de middenas, dit staat bekend als torsiekracht. Meestal wordt dit verergerd doordat elliptische toestellen niet op een harde en vlakke ondergrond worden geplaatst.


Aandrijfriem

Als de aandrijfriem eenmaal versleten is, ontstaat er geluid in de machine. Als je de machine handmatig controleert, let dan op rubberen stukjes in de behuizing waar de aandrijfriem zit. Dit is een teken van slijtage.

Je kunt ook de riem zelf controleren, let op eventuele scheuren of barsten. Aandrijfriemen kunnen gemakkelijk vervangen worden als een van deze tekenen zich voordoet.


Rollen

Een van de meest voorkomende onderdelen van een crosstrainer die begint te slijten is de rol voor het rechter- en linkerplatform. Omdat je waarschijnlijk sportschoenen draagt terwijl je op de platforms staat, brengen ze vuil naar de machine, veeg de platforms en rollen na elk gebruik schoon.

Vuil kan zich na verloop van tijd ophopen waardoor de wielen slijten, wat een piepend of knarsend geluid kan veroorzaken.


Console, frame en armen

Na regelmatig gebruik van je machine beginnen na verloop van tijd armen en schroeven wel los te raken. Als bouten niet vastzitten in de armen of de console kan dat een kloppend geluid veroorzaken als de plastic behuizing tegen de staander begint te slaan.

Controleer regelmatig de montagepunten rond de plastic omhulsels. De meeste kunnen worden aangedraaid met een inbussleutel die door de fabrikant wordt meegeleverd of met een kruiskopschroevendraaier.


Vliegwiel geluid

Veel voorkomende elliptische vliegwielgeluiden lijken op een krakend of klikkend geluid. Een duur model zoals Proform of NordicTrack bieden goede technische ondersteuning om je ter plekke te helpen, een monteur te sturen om het vliegwiel te repareren of het onder garantie te vervangen.

Er kunnen verschillende redenen zijn voor een elliptisch vliegwielgeluid, een veel voorkomende reden is dat het wiel dat aan de stride handle vastzit kan scheuren. Als het niet onder de garantie valt, kun je dit eventueel zelf vervangen, maar de reserveonderdelen zijn meestal duur.

Een doe-het-zelf methode om dit te verhelpen is met behulp van een inbussleutel het gebarsten wiel te vervangen door het wiel dat de helling op en neer doet. Dit is omdat het niet zoveel activiteit krijgt als het hier wordt geplaatst, er is minder activiteit dan het loopwiel, omdat dit de staplengte dicteert.

Een ding om op te merken is dat de wielen zijn vastgezet met C-ring klemmen, dus het kan zijn dat je een tang moet gebruiken om deze te verwijderen.

Voor algemene vliegwielgeluiden volg je deze stappen voor routineonderhoud:

Pedaalarmen

Schroef met een platte schroevendraaier de lipjes los die de voorste bovenkap op zijn plaats houden. Hierdoor komen de verbindingspunten van het vliegwiel en de pedaalarmen bloot te liggen. Begin het vliegwiel met de hand te draaien; als het vliegwiel niet soepel beweegt, bepaalt dit of je het vliegwiel moet smeren. Als de lagers blootliggen, gebruik dan vet met een verlengstuk om de lagers te smeren.

Als de lagers beschadigd zijn moeten ze verwijderd worden. Je kunt dit doen door het vliegwiel met één hand vast te houden en met een sleutel de bouten los te draaien waarmee de pedaalarmen aan elke kant van het vliegwiel vastzitten. Begin de armen van het vliegwiel weg te trekken en verwijder de lagers aan weerszijden.

Test of de lagers beschadigd zijn, maar zo niet dan kun je ze grondig smeren met vet en opnieuw bevestigen. Als de lagers weer zijn bevestigd of vervangen (indien beschadigd), bevestig dan de pedaalarmen weer aan het vliegwiel en aan het hoofdframe. 


Verbindingsarmen

Haal de stekker uit het stopcontact. Identificeer de draaipunten waar het voetpad en het onderste stuur aan elke kant van de machine op elkaar aansluiten. Verwijder met een schroevendraaier de elleboogdeksels op elk verbindingspunt. Hierdoor komen de draaipunten bloot te liggen.

Gebruik een steeksleutel op de borgmoer aan de binnenkant van het draaipunt terwijl je de bout losdraait met een inbussleutel. Verwijder de bout en vervang de nylon afstandhouders; herhaal dit ook aan de andere kant van de machine. Zet na afloop de verbinding weer in elkaar en bevestig de elleboogkappen.

Bij dit onderdeel is een tweede persoon nodig om te helpen. Eén persoon houdt de diepe mof tegen de binnenkant van de draaischijf. Zorg ervoor dat de inbus groot genoeg is om het lager eruit te laten springen. Steek de punt van een platte schroevendraaier in de buitenkant van de naaf tot hij het lager raakt. Tik met een hamer op het handvat van de schroevendraaier om het lager te verwijderen. Herhaal dit om het lager aan de andere kant te verwijderen.

Houd elk lager naast een oor en draai met je vinger aan de binnenste race. Als je slijpgeluiden hoort of het lager ruw is, moet het vervangen worden. Smeer het lager met lithiumvet en een vetspuit. Plaats het lager terug in de naaf. Bevestig het onderste stuur en de voetpads weer en zet de elleboogkappen erop.


Voetpads op crosstrainer maken lawaai

Smering

Maak de uiteinden van de pedalen los van de crankassen. Smeer een laagje machinevet over de crankassen en maak de uiteinden van de pedalen weer vast.

Verwijder de bouten waarmee de pedalen aan de schommelarmen zijn bevestigd. Maak de pedalen los van de armen en smeer dan een laagje machinevet over de assen op de swing arms. Bij sommige modellen kunnen de bouten ook als assen dienen. Bevestig de pedalen weer aan de armen.

Verwijder de bouten die de schommelarmen met de staander van de crosstrainer verbinden. Maak de zwaaiarmen los van de staander en smeer dan een laagje machinevet over de assen op de staander. Bevestig de armen weer aan de staander.


Besluit

Dat is dus een korte handleiding voor elk type crosstrainer piepen en geluiden die je kunt hebben! Het piepen van een crosstrainer komt het meest voor en is relatief eenvoudig te verhelpen door algemeen smeren. Kijk uiteindelijk om wat betrouwbaar vet te kopen met een handig aanbrenghulpstuk om op dit soort moeilijk bereikbare plekken te komen:

wd-40

Smeerolie voor de crosstrainer

Misschien moet je dit eerder vroeger dan later laten oplossen - vooral als je je crosstrainer boven zet. Als je investeert in een goede crosstrainer dan staat de technische ondersteuning altijd klaar om je specifieke hulp te geven voor jouw model.

Sean


Naast intensief trainen op zijn crosstrainer is hij ook verzot van hardlopen op warme zomeravonden en vind je hem vaak terug achter het fornuis om culinaire hoogstandjes op tafel te toveren.

Sean

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Subscribe to our newsletter now!