.st0{fill:#FFFFFF;}

Kan ik een crosstrainer boven plaatsen? 

 november 3, 2022

By  Sean

We wonen niet allemaal in huizen of flats met veel ruimte om te werken. Soms hebben we geen leegstaande garage of een uitgestrekte woonkamer waar een volledige fitnessruimte kan worden opgesteld. Het kan zijn dat de enige plek voor fitnessapparatuur in je huis een ongebruikte kamer op de tweede verdieping is.

Maar is het veilig om een crosstrainer boven te zetten en wat zijn enkele van de dingen waarmee je rekening moet houden als je beslist waar je hem plaatst? Vanuit veiligheidsoogpunt zul je meestal prima een crosstrainer op een bovenverdieping kunnen plaatsen. Hoewel ze verschillen in gewicht, is het onwaarschijnlijk dat dit op zichzelf structurele problemen oplevert.

Goedkopere machines van lichtere materialen zoals plastic kunnen tussen de 45 en 70 kg wegen, en zwaardere modellen tot 100 kg of meer. Dit alleen, zelfs met het extra gewicht van de gebruiker, zal waarschijnlijk geen vloer doen instorten.

Internationale woonvoorschriften schrijven voor dat vloeren boven op zijn minst tot 13 kg per vierkante meter moeten kunnen dragen, wat betekent dat een kleine kamer van 150 vierkante meter 2000 kg gelijkmatig verdeeld moet kunnen dragen.

Er zijn echter nog andere overwegingen waar je aan moet denken als je een crosstrainer op de verdieping plaatst, en daar gaan we vandaag dieper op in.

Het is ook goed om op te merken dat als je van plan bent om fitnessapparatuur te verplaatsen naar een ruimte waar al zwaar meubilair staat, of als je van plan bent om een hele thuisgymnastiek met gewichten en talloze apparaten naar een bovenverdieping te verplaatsen, je misschien wat beter moet nadenken over het totale gewicht dat je van plan bent op de vloer en het plafond eronder te plaatsen.

Raadpleeg altijd een bouwkundig ingenieur als je twijfels hebt over de gewichtslimieten van je woning, en als je twijfelt, plaats dan geen zware apparaten in een ruimte totdat je de tijd hebt gehad om een deskundige te raadplegen over de veiligheid en geschiktheid van je voorgestelde opstelling.

Kun je een crosstrainer op de tweede verdieping zetten?

Laten we voorlopig aannemen dat je op beide verdiepingen woont en dus niet aan de onderburen hoeft te denken. Met dit in gedachten, waar moet je nog meer rekening mee houden voordat je je machine naar boven sleept?

Het verplaatsen zelf is het bekijken waard - deze fitnessapparaten zijn niet licht, noch zijn ze per se gemakkelijk te verplaatsen. Hoewel veel modellen gedeeltelijk gedemonteerd kunnen worden voor het transport, zijn ze niet ontworpen om van plaats naar plaats en weer terug verplaatst te worden.

Je hebt waarschijnlijk minstens één andere persoon nodig die fit en in staat is om je te helpen een machine naar boven te verplaatsen, en bij zwaardere modellen kan het nodig zijn om hulpmiddelen te gebruiken zoals bagagerekken, trapklimwagens of handkarren.

Als je mobiliteitsproblemen hebt of het gevoel hebt dat je dit niet zelf kunt, moet je misschien externe hulp inschakelen om je machine in de gewenste positie te krijgen, hoewel vriendelijke bezorgers misschien bereid zijn om je te helpen wanneer je machine voor het eerst bij je thuis aankomt. Het is de moeite waard om vooraf te bellen om te vragen of dit mogelijk is. Kortom, zorg ervoor dat de plaats waar je je machine wilt plaatsen, de plaats is waar hij in de nabije toekomst zal blijven!

Denk aan vloerplanken en de kwaliteit van de vloer waarop je je crosstrainer wilt plaatsen. Tweede vloeren kunnen soms verend zijn, vooral als ze gevraagd worden om met springen en zware bewegingen om te gaan. Hoewel een goede crosstrainer in staat zou moeten zijn om de beweging van de oefening aan te kunnen zonder al te veel beweging in het frame, zal er waarschijnlijk een zekere mate van stampen en spanning op de grond eronder komen te staan.

Dit kan worden verergerd door een vloer die niet helemaal stevig is - holle vloerplanken zullen waarschijnlijk meer buigen en verschuiven dan gefundeerd beton. Er zijn tal van redenen waarom mensen het prettiger vinden om op de begane grond te trainen en dit is er slechts één van.

Om ongewenste bewegingen in de vloer te minimaliseren kun je proberen je toestel over ondersteunende muren of balken te plaatsen. Dit is vaak een goed idee voor zwaar meubilair van alle soorten, omdat deze punten meestal het meest structureel stevig zijn en het best ondersteund worden in bovenkamers.

Of je kunt een zware mat gebruiken om eronder te leggen:

beschermmat crosstrainer

Aanbevolen beschermmat


Tot slot, hoewel je misschien geen benedenburen hebt om je zorgen over te maken, moet je wel bedenken waar je machine staat ten opzichte van andere kamers in het huis. Zelfs stillere modellen maken wat lawaai. Als je graag midden in de nacht wilt trainen, kun je hem waarschijnlijk beter niet vlak naast een slaapkamer zetten.

Evenzo, als je de crosstrainer boven een woon- of eetkamer plaatst, zal iemand die traint dan de mensen storen die beneden aan het eten zijn of TV kijken?


Kun je een crosstrainer boven zetten?

crosstrainer boven plaatsen

Laten we nu eens kijken naar wat meer algemene overwegingen bij het plaatsen van de machine boven.

We hebben het al gehad over de overweging van het gewicht in verband met de structurele veiligheid. Wanneer je overweegt potentieel zware apparatuur naar een nieuwe ruimte te verplaatsen, moet je nadenken over wat de 'levende last' wordt genoemd. Dit is de hoeveelheid gewicht die een bepaalde vloer kan dragen en wordt gewoonlijk bepaald door een combinatie van plaatselijke bouwvoorschriften en internationale woonvoorschriften.

Het is onwaarschijnlijk dat een crosstrainer op zichzelf structurele problemen veroorzaakt, want bovenverdiepingen moeten, als ze goed gebouwd zijn, minimaal 13,5 kg per vierkante meter aankunnen, gelijkmatig verdeeld over de ruimte. Veel kamers kunnen meer aan.

Als je echter van plan bent om een het toestel in een bovenkamer te plaatsen als onderdeel van een complete fitnessruimte, dan kun je beter rekening houden met de totale belasting van de vloer en het plafond eronder. Oefenframes, gewichten en andere onderdelen kunnen bij elkaar optellen, dus zorg ervoor dat je een ingenieur of deskundige raadpleegt voordat je drastische veranderingen aanbrengt die de structurele integriteit van de ruimte in gevaar kunnen brengen.

Wat betreft gewichtsverdeling en plaatsing kan het nuttig zijn om uit te zoeken waar de draagmuren en balken in de vloer onder je zitten, omdat dit relatief sterkere punten zijn om gewicht te dragen. Als er geen steunmuren zijn onder de ruimte waar je je crosstrainer wilt plaatsen, of als je niet kunt achterhalen waar deze sterkere punten zijn, kun je er ook voor kiezen om je machine dicht bij de rand van de kamer te plaatsen in plaats van in het midden.

De hoeveelheid gewicht die een bovenvloer aankan neemt toe naarmate je dichter naar de rand gaat, waarbij het niet-ondersteunde midden van een ruimte vaak de zwakste positie is. Een dikke, brede mat of platform kan ook helpen om het gewicht van je machine gelijkmatiger te verdelen, in plaats van te vertrouwen op de specifieke standpunten van het model zelf.

Een belangrijke factor om rekening mee te houden bij het plaatsen van een crosstrainer is het effect op andere omwonenden. Als je in een flatgebouw woont en benedenburen hebt, kun je met hen overleggen over de bestaande geluidsniveaus en of een extra trainingsset al dan niet problemen kan veroorzaken.

Als ze je al kunnen horen lopen, zal een crosstrainer waarschijnlijk ook tot op zekere hoogte hoorbaar zijn. Hoewel ze niet dezelfde herhaalde, dreunende impact hebben als een loopband, zal hun werking niet geruisloos zijn en nog steeds doorklinken in andere kamers en nabijgelegen appartementen.

Als je een goede relatie met je buren hebt, kan het zijn dat je perioden kunt afspreken waarin de machine gebruikt kan worden en perioden waarin hij blijft staan, zodat de overlast tot een minimum beperkt blijft.

Als je besluit door te gaan, zijn er manieren waarop je kunt proberen het geluid dat je crosstrainer veroorzaakt tot een minimum te beperken.

Deze beschermende rubberen vloerbedekking kan als geluidsdemper fungeren, waardoor eventuele trillingen door herhaalde bewegingen worden verminderd:

Het is de moeite waard op te merken dat dit het geluid waarschijnlijk niet helemaal zal uitbannen, dus zorg ervoor dat je rekening houdt met je buren, zelfs als je van plan bent je opstelling geluiddicht te maken. Een bijkomend voordeel van kunststof vloeren, en een reden waarom matten vaak worden gebruikt bij sportscholen, thuis of elders, is dat ze het uitglijden en schokken op apparaten kunnen verminderen.

Dit kan vooral nuttig zijn voor gymtoestellen op de bovenverdieping, omdat de vloeren daar niet zo onbeweeglijk zijn als op de begane grond.


Samenvatting


Kortom, het is meestal veilig om een crosstrainer boven te zetten, zolang het niet naast een reeks andere zware meubels of fitnessapparatuur staat. Denk bij het plaatsen van je apparaat zowel aan de toegankelijkheid als aan geluidsproblemen, en als je twijfels hebt over de structurele integriteit van je kamer, vraag dan een professioneel advies aan een bouwkundig ingenieur.

Sean


Naast intensief trainen op zijn crosstrainer is hij ook verzot van hardlopen op warme zomeravonden en vind je hem vaak terug achter het fornuis om culinaire hoogstandjes op tafel te toveren.

Sean

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Subscribe to our newsletter now!