.st0{fill:#FFFFFF;}

Snel afvallen crosstrainer: zo kun je op een effectieve manier op de crosstrainer afvallen 

 oktober 27, 2022

By  Sean

Heel wat mensen denk dat het gemakkelijk gaat om op een effectieve manier op een crosstrainer calorieën te verbranden en zo af te vallen. Een high intensity interval training (HIIT) volgen en je kunt zo effectief afvallen.

De realiteit is iets ingewikkelder. Een crosstrainer training kan effectief zijn om af te vallen en is een mooie full body workout maar er zijn wel enkele zaken waar je op moeten letten als je wilt afvallen met de crosstrainer.

Kun je afvallen op de crosstrainer?

Afvallen met een crosstrainer is zeker mogelijk. Wel is het daarbij belangrijk dat je de juiste trainingsvorm kiest, een goed persoonlijk trainingsschema volgt etc. Dat maat het afvallen op de crosstrainer het meest effectief.

Ik wil daarbij ook meegeven dat er ook heel wat andere fitnessapparaten zijn waarmee je calorieën kunt gaan verbranden en dus gaan afvallen. Een crosstrainer is niet je enige optie maar biedt wel heel wat voordelen die andere apparaten niet hebben.

Waarom is een crosstrainer zo geschikt als je wilt afvallen?

Er zijn heel wat voordelen waardoor je kunt gaan beslissen om te trainen op een crosstrainer. Maar ook als je graag wil afvallen, zijn er specifieke voordelen die je niet snel zult vinden bij een ander fitnessapparaat.

Voordelen van crosstrainer afvallen:

 • Volledig lichaam gebruikt: In tegenstelling tot bijvoorbeeld een loopband, beweeg je op een crosstrainer zo goed als je volledige lichaam. En hoe meer delen van je lichaam bewegen, hoe gemakkelijker het is om meer calorieën verbranden
 • Traint spieren: Een work out op een crosstrainer is zeker niet hetzelfde als krachttraining. Maar je traint er ook wel spieren op. Dat betekent dat je vetverbranding zult merken en dat je tegelijkertijd ook zult conditie opbouwen
 • Trainingscomputer: De meeste degelijke crosstrainers zijn voorzien van een trainingscomputer. Daarmee kun je gemakkelijk je vooruitgang bijhouden en voorgeprogrammeerde trainingsprogramma's volgen of je eigen persoonlijk schema ingeven.
 • Eenvoudig in zone van vetverbranding: Dit komt wat overeen met de spieren die je traint. Maar met een crosstrainer kom je relatief eenvoudig in de vetverbrandingszone. Dit komt doordat je zowel spieren traint alsook conditie opbouwt. Voornamelijk HIIT trainingen zijn hiervoor interessant doordat je na de training ook nog steeds een hoger vetverbrandingspercentage hebt wat je kan helpen met afvallen.
 • Geen stress voor je gewrichten en pezen: In tegenstelling tot bijvoorbeeld hardlopen, is er geen stress voor je gewrichten en pezen. De beweging op een crosstrainer gaat zeer soepel waardoor het ook geschikt is voor ouderen of voor mensen die revalideren van kwetsuren.
 • Veel opties: je kunt voldoende variatie in je trainingen steken door bijvoorbeeld beklimmingen, intervaltrainingen en andere trainingsvormen na te bootsen

"Vergeet je warming up voor je van start gaat en achteraf de cooling down niet: In de warming up en cooling down is het niet de bedoeling om zoveel mogelijk energie te verbranden maar het is wel nodig voor je lichaam. En zeker voor beginners. Door een goede opwarming te doen laat je je lichaam wennen aan de beweging en zul je minder last krijgen van stijve spieren na de training. Bovendien verklein je de kansen op kwetsuren en overbelasting enorm drastisch. Vergeet dus niet om goed je spieren te stretchen."

- Sean

Calorieën verbranden op crosstrainer

Je vraagt je misschien af hoeveel calorieën je verbrandt op een crosstrainer. En dat is natuurlijk afhankelijk van heel wat factoren zoals:

 • Je huidig gewicht
 • Je leeftijd
 • Duurtijd van de training
 • Je geslacht
 • ...

Om je een ruw idee te geven, mag je rekenen op een calorieverbruik tussen de 270-378 calorieën voor een training van 30 minuten.


Zelf berekenen hoeveel calorieën je hebt verbrand met je training op de crosstrainer? Gebruik dan onze crosstrainer calorieën calculator.


Intensiteit

intensiteit crosstrainer afvallen

Een vraag die vaak naar voor komt is of het beter is om op een hoge of lage intensiteit te trainen als je wilt afvallen met de crosstrainer. En het correcte antwoord is een combinatie. En dat geldt ook voor andere cardio apparaten. Constant op een hoge intensiteit trainen, dat lukt niet. Maar afwisselend, waarbij je jezelf helemaal uitput tijden een interval met hoge intensiteit om vervolgens tijdens een interval met lage intensiteit je hartslag terug te doen dalen, dat lukt wel.

Ongeacht je niveau, deze trainingsvorm is zeer effectief voor mensen die op de crosstrainer willen afvallen.

Wat is de beste crosstrainer om af te vallen?

Als je wil afvallen op een crosstrainer zul je het toestel op regelmatige basis gebruiken. Daarom is een zeer goedkope crosstrainer niet aangeraden. Die modellen zijn veelal niet geschikt voor regelmatig gebruik. Je kunt natuurlijk wel altijd kijken voor een tweedehands model.

De beste crosstrainer om af te vallen is daarom de Focus Fitness Fox 5. Een degelijke crosstrainer voor thuis aan een scherpe prijs.

focus fitness fox 5 crosstrainer review

Focus Fitness Fox 5

Best verkocht en best beoordeelde model van Focus Fitness. Een absolute topkeuze als je op zoek bent naar een crosstrainer met goede prijs-kwaliteitsverhouding voor thuis.

Lees uitgebreide review

 • Vliegwiel van 10 kg
 • Lange lengtepas (47 cm)
 • Achterwielaandrijving

Afhankelijk van je gewicht, is het belangrijk goed te letten op het maximaal belastbaar gewicht van het apparaat. In dit artikel vind je crosstrainers die geschikt zijn voor mensen met overgewicht.

Hier moet je op letten als je een crosstrainer wil kopen om af te vallen

Let op aandrijving

frontdriven crosstrainer aandrijving

Het is niet zo dat je met een reardriven aandrijving meer calorieën verbrandt dan met een frontdriven. De reardriven variant voelt wel wat intensiever aan omdat de beweging meer lijkt op hardlopen. Bij een frontdriven model lijkt de beweging tijdens een work out meer op langlaufen.

Kies dus voor een model met de beweging dat je het meeste aanspreekt. Want hoe leuker je het vindt om op de crosstrainer te sporten, hoe meer je gemotiveerd zal raken en uiteindelijk afvallen.


Soort weerstand

We kunnen 3 soorten weerstanden onderscheiden op crosstrainers:

 • Luchtweerstand
 • Magnetische weerstand
 • Elektromagnetische weerstand

Als je graag nauwkeurig trainingsschema's wilt kunnen volgen, dan zal luchtweerstand minder interessant voor je zijn. Die is namelijk wat meer variabel. In de meeste gevallen is een model met magnetische of elektromagnetische weerstand de beste keuze.


Let op duurzaamheid

Als je wil afvallen, dan zul je regelmatig trainen op de crosstrainer. Neem daar nog eens bij dat andere gezinsleden misschien van het fitnessapparaat gebruik zullen maken. Dan is het van groot belang dat je een apparaat kiest dat zoveel gebruik aan kan.


Trainingsschema's om af te vallen op je crosstrainer

HIIT training

Een HIIt training staat voor een intervaltraining met hoge intensiteit. Dat betekent dat de volledige training relatief kort kan zijn maar dat elk interval van de training veel van je lichaam zal vergen. Deze trainingsvorm is enorm effectief en geeft je al na een korte training een voldaan gevoel.

De intervallen worden afgewisseld tussen hogere en lagere intensiteit. Ik kan je verzekeren, met een dergelijke training zul je heel wat zweten op de crosstrainer.

Hartslag training

hartslag training

Voor een hartslagtraining heb je uiteraard een hartslagmeter nodig. En hoewel de meeste crosstrainers voorzien zijn van interne hartslagsensoren, zijn deze vaak niet nauwkeurig. Je krijgt daarbij een indicatie van je hartslagzone maar als je echt hartslagtrainingen wilt volgen, dan kun je beter een externe hartslagmeter (zoals een borstband) aanschaffen.

Daarnaast is het handig om je maximale hartslag te kennen. Op die manier bepaal je namelijk de hartslagzones en kun je vooraf in je trainingsschema opnemen aan welke hartslag je moet sporten.


Meer tips om af te vallen op de crosstrainer


Krachttraining

krachttraining

Als het bedoeling is om snel afvallen met de crosstrainer, dan doe je er goed aan om het te combineren met krachttraining. Op die manier zul je de meeste calorieën verbranden. Krachttraining zorgt namelijk voor een hoge vetverbranding en is dus ideaal als je vet zoals rond je buik kwijt wilt.

Zo kun je er voor kiezen om nadat je van de crosstrainer afstapt onmiddellijk enkele buikspieroefeningen te doen om nog wat extra vet te verbranden. Dat je op die manier ook nog wat extra buikspieren kweekt is natuurlijk mooi meegenomen.


Voeding

Naast voldoende bewegen is ook je voeding van essentieel belang om af te vallen. Hiervoor kun je de basisregel gebruiken dat je meer calorieën moet verbranden dan je eet. Dat klinkt heel simpel en is het in principe ook maar het écht doen is een stuk minder eenvoudig.


Conditie opbouwen

Wil je graag afvallen en tegelijkertijd een betere conditie opbouwen? Dan is de crosstrainer ideaal om op te sporten. Hoe hard je conditie er op vooruit gaat, is uiteraard afhankelijk van verschillende zaken. Denk daarbij aan:

 • Genetische aanleg
 • Leeftijd
 • Huidig niveau
 • Huidig gewicht
 • ...

Maar het punt blijft dat als je wil afvallen met een crosstrainer, je tegelijkertijd ook kunt trainen op conditie op te bouwen.


Veel gestelde vragen


Hoe vaak op crosstrainer om af te vallen?

Om te starten train je best minimaal 3 keer per week. Eenmaal je de trainingen wat meer gewoon wordt, verhoog je het aantal trainingen tot je ongeveer 5 keer per week een workout doet. Uiteraard kun je ook andere sporten in je schema opnemen als je niet steeds op de crosstrainer wilt gaan trainen.


Hoe lang op de crosstrainer om af te vallen?

Als je wil afvallen met een crosstrainer zou je trainingssessies van 30 tot 60 minuten moeten doen. Je begint hierbij met misschien enkele trainingen per week maar die frequentie zou moeten verhogen tot minimum 5 keer per week om de beste resultaten te behalen en mooi gewichtsverlies te bereiken.


Wat is beter om af te vallen crosstrainer of loopband?

Een crosstrainer is een goed alternatief voor mensen die niet graag hardlopen. Het is beter voor je gewrichten maar je kunt ook de helling en weerstand aanpassen.

Wel moeten we vermelden dat bij hardlopen op een loopband, de beenspieren meer getraind worden.

Wat betreft de armspieren, is dit afhankelijk van hoe je de handvaten gebruikt. Beweeg je je armen mee, dan heb je daar ook een lichte training.

Wat dus beter is, is voornamelijk jouw persoonlijke voorkeur. Zo kun je bijvoorbeeld ook hardlopen combineren met trainingen op de crosstrainer. Hardlopen als je voldoende tijd vrij hebt en het weer buiten het toelaat, en wanneer dat niet het geval is, thuis binnen trainen op de crosstrainer.


Wat doet een crosstrainer met je lichaam?

Er zijn veel zaken die een crosstrainer doet met je lichaam. De belangrijkste zijn dat het je hart, long en spieren kan helpen versterken terwijl het ook je uithoudingsvermogen, conditie en evenwicht verbetert en ook nog eens veel calorieën verbrandt.


Hoe lokaal vet zoals buikvet verbranden met crosstrainer?

buikvet verbranden crosstrainer

Crosstrainers zijn oorspronkelijk ontworpen als cardio fitnessapparaten. Veel mensen gebruiken het dan ook om hun hartslag te verbeteren, calorieën te verbranden en vet te verbranden.

Hoewel cardio kan helpen bij gewichtsverlies, is het geen magische truc voor buikvet. Maar als je het combineert met minder calorieën eten (en veel proteïnen) dan kan het daarbij zeker helpen.

Sean


Naast intensief trainen op zijn crosstrainer is hij ook verzot van hardlopen op warme zomeravonden en vind je hem vaak terug achter het fornuis om culinaire hoogstandjes op tafel te toveren.

Sean

{"email":"Email address invalid","url":"Website address invalid","required":"Required field missing"}

Subscribe to our newsletter now!